The CityGirl

Problemet med stauder

Jeg har et problem med stauder. Altså ordet. For min hjerne kan ikke forstå, hvad det er, der gør en staude. Forleden, da jeg var på planteskole med min mor, råbte hun næsten helt dommedags-agtig efter mig “NEJ! Du må ikke gå derhen! Det er der hvor stauderne er!”, som om det kun er forbeholdt mennesker, der er helt nede med, hvad stauder går ud på.

Stauder er flerårige, men ikke alle flerårige planter er stauder. Stauder er urteagtige, men ikke alle urter er stauder. Siger nettet. Men det kan også være græs. Og alt muligt andet

Problemet med ordet staude, er at det ikke giver mig noget som helst at arbejde med – og derfor er det komplet umuligt for mig at forstå på en normal logisk måde, hvad stauder går ud på.

Min hjerne er ganske toptunet i at dechifrere ord, og uden at jeg gør nogen særlig indsats, så kan den analysere og indeksere ordene. Den bruger formentlig hengemt latinsk sprogviden, plus de andre sprog, som jeg gennem tiden har arbejdet med.
Men når ordet “Staude” kommer ind i min hjerne, så bryder alt sammen.

Jeg kan læse mig til, at det kommer af tysk: fra tysk Staude af oldhøjtysk studa ‘noget støttende, støtte’, afledt af studen‘fastgøre, få til at stå’
Og det er jo ganske fint, men noget rigtig clue giver det jo ikke. De fleste planter (læs: ALLE!) er jo fastgjort (i jord) og står….

Jeg hælder derfor mest til, at ingen rigtig ved, hvad der gør en staude. At en eller anden tysker engang har brugt ordet, og så har alle bare nikket og ladet som om, at de var helt med. Og det gør folk stadig. INGEN vil indrømme, at definitionen på stauder er helt hen i vejret. Og ingen kan rigtig forklare, hvorfor andre flerårige planter ikke er stauder, når man begynder at spørge ind.

Inde i mit hoved har min hjerne virkelig prøvet at forstå det ord. Det bedste den er kommet op med af definition ud fra ordet er, at det er nogle planter, der er lidt høje og ikke har nogle blomster. Det er nogle dybt kedelige planter. Og når folk taler om deres ‘staude-bede’, så tænker jeg, at det er virkelig kedeligt.

Jeg ved godt, at min definition ikke er rigtig, men det er hvad ordet giver mig.
Og ærlig talt, så er alle andre definitioner jo totalt diffuse. Min definition er i det mindste lidt mere klar tale.

Categories: altan

Jeg overlevede Solformørkelsen 2015! » « Fredag d. 13 – og en sølvpapirshat

10 Comments

 1. Haha, lidt som i Kejserens nye klæ’r, og om lidt vil du påstå, at stauder heller ikke har noget tøj på. Men blomster har de fleste altså :-)

  • The CityGirl

   18. marts 2015 — 14:44

   Ja, altså inde i mit hoved, så har de ikke blomster. Altså udledt af ordet.
   Men jeg har fået fortalt (af min mor) at de fleste har blomster.
   Det er virkelig Kejserens nye klæ’r! ;-)

 2. Stauder … forstår heller ikke definitionen, selvom jeg lige har prøvet at Google.
  Måske er det et begreb, som man får undervisning i, den dag man får en have? Sådan et lidt hemmeligt broderskab, kun for de indviede

  • The CityGirl

   19. marts 2015 — 11:56

   Ja, det kunne meget vel være sådan et hemmeligt broderskab! Hvor man lige får besøg af en af fra Staude-fanklubben, som fortæller, at der et problem med de der stauder. Og at det er vigtigt at man hjælper med at opretholde illusionen, og at man for alt i verden ikke må afsløre, at det er noget vrøvl som ingen forstår ;-)
   Staude-Illuminati?

   • Jeg har en have, og der har ikke været nogen forbi fra staude-fanklubben endnu. Eller også fortalte de ikke, at de var medlemmer. Så jeg er lige så blank på emnet, som du er.

    Men du nåede frem til den konklusion, at det er nogle dybt kedelige planter. Dét forklarer vel i sig selv, hvorfor din mor råbte, at du ikke skulle gå derhen.

    • The CityGirl

     20. marts 2015 — 00:15

     Er du helt sikker på at de ikke har været der?
     Det må de have været! Skumle Illuminati-typer med sære planter. Nej?

     Og man råber jo ikke dommedagsagtigt om noget, der er kedeligt. Det gør man kun om spændende ting! ;-)

 3. Stauder er IKKE nødvendigvis kedelige – de kræver bare lidt mere kedeligt arbejde hvert år:-)
  Og så breder de sig som bare f…..Måske er forskellen på stauder og andre flerårige panter i virkeligheden at de skyder ‘under’ jorden og breder sig forholdsvis hurtige, skal klippes helt ned hvert år modsat andre flerårige planter, som IKKE skal klippes…?????
  Bare et bud bland het sikkert mange andre;)

 4. Epifytter er også planter, nå!
  Stauder er dem der står i staudebed, nemt ;-) eller enig,mdet er en sær definition på,stauder.

  • The CityGirl

   20. marts 2015 — 00:17

   Epifytter er fandme et godt ord! Jeg håber ikke det er en staude; de har fortjent bedre, når nu de har så eminent et navn :-D

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2021 The CityGirl

Theme by Anders NorenUp ↑