The CityGirl

Forsøg på at være fattig #1

Jeg prøver virkelig at forberede mig på at blive arbejdsløs lige om lidt, og dermed være fattig. Jeg synes virkelig selv, at jeg gør en ret god indsats. Men åbenbart er det pissesvært at være fattig. I hvert fald, hvis man som jeg, forsøger at være sådan en type, som vil bage brød.

Jeg har nu prøvet fire forskellige brødopskrifter. Og alle er endt mere eller mindre katastrofalt. Første forsøg endte faktisk okay – det viste sig bare, at de boller var virkelig kedelige.

Men hvor svært kan det være? Jeg vil bare have en rimelig easy going opskrift på noget hverdagsbrød. Ikke noget arty farty. Ingen surdej (nej, jeg gider ikke surdej!), ikke alle mulige sære slags mel og ikke noget med tusind mellemhævninger.

Så jeg har siddet og kigget i bagebøger. Problemet er bare, at det jo er fucking fagsprog! Og de regner med, at man har udstyr som et bageri i sit køkken. Således fandt jeg ud af, efter utrolig lang tid, at et eller andet med at kaste noget isvand ind i ovnen, er noget man gør, hvis man har nogle bagesten i ovnen. Jeg vil bare gerne bage brød uden at skulle kaste vand ind i min ovn. Er det for meget at bede om!?
Ligesom tidsangivelser åbenbart er hemmelige, og vi allesammen ved, hvor lang tid en dej tager om at hæve til dobbelt størrelse (bare en cirka angivelse vil være en rar ting at gå ud fra) og tydeligvis er det åbentlyst, hvor lang tid man skal hæve brødet igen, når det “skal efterhæves på pladen”. En halv time? 2 timer? Tusind timer?!

Jeg har sågar lånt Camilla Plums brødbog af mine forældre og jeg har endda nedværdiget mig til at prøve en af hendes opskrifter. Og der kan man tale om at skulle løse rebusser. Kvinden har jo glemt halvdelen af informationerne i opskrifterne!

Det burde muligvis have givet mig et vink med en vognstang om at holde mig fra hendes opskrifter, men jeg var desperat. Og efter at have læst en opskrift igennem en milliard gange, syntes jeg det virkede som om, at hun havde husket alle informationer. Den virkede nem og man kunne bikse dejen sammen om aftenen og stille den i køleskabet.

Det gjorde jeg i går. Og allerede inden jeg satte den i køleskabet virkede den forkert. I opskriften stod der noget med “til dejen slipper” – og det gjorde den måske lidt for meget…
Men i køleskab kom den, og i løbet af natten transformerede mit køleskab sig til en halv fryser. Måske kan gær ikke tåle frost?

Jeg vidste godt, at det løbet ligesom var kørt. Men nu stod jeg med en dej, så jeg kunne jo lige så godt proppe den i ovnen.

Det blev så mislykket brød nr. 4.
Jeg giver Camilla Plum skylden. I hvert fald for det sidste brød. Hvem måler også smør i deciliter?!

Det bliver virkelig dyrt at bliver fattig, hvis jeg skal bage mit eget brød. Jeg tror faktisk det vil være billigere, hvis jeg bare køber brød i Lagkagehuset.

Categories: madlavning

Just sayin’ … » « 5 grunde til at spise en hel pose Guldkarameller

10 Comments

 1. Altså nu kan jeg godt høre at du gerne både vil ha’ det nemt, men samtidig også gerne vil gøre det lidt fancy, så tøserne bli’r imponerede, men må jeg lige anbefale børnekogebøger!
  For omtrent 25 år siden fik jeg brugsens børnekogebog, og den har aldrig fejlet mig – der kan du både læse hvordan man koger ris, spaghetti samt få den mest fantastiske opskrift på kanelsnegle(tilføj selv 50% ekstra snask for ekstra sukkergrisefaktor) – Mon ikke den også har en opskrift på boller, der er til at gå til!

  • The CityGirl

   11. april 2014 — 19:21

   Det behøver ikke være fancy! Det skal bare smage godt :-)
   Men hvis du har den børnekogebog, kan du så ikke lige pushe mig en opskrift?? Please ;-)

 2. Christina Melchiors

  11. april 2014 — 01:45

  Enkel løsning: spis kage i stedet !

 3. Jeg har med stor succes bagt brød af typen “No knead”
  det er ret let at måle af og som sagt ingen æltning bare hæve natten over og bages i en gryde (ingen plast håndtag …)

  http://klidmoster.dk/2011/11/verdens-bedste-brd-no-knead-bread.html

 4. Verdens nemmeste opskrift på boller:

  25 gram gær
  5 dl lunkent vand
  1 spsk olie
  3/4 spsk salt
  200 gram durummel
  200 gram hvedemel
  200 gram grahamsmel
  (Meltyperne kan udskiftes som man ønsker – der skal bare min. 400 gram lys mel i (altså ikke for groft)

  Aftenen før:
  Udblød gæren i vandet.
  Tilsæt olie, salt og mel lidt efter lidt
  Rør det godt sammen med en håndmixer og stil dejen på køl natten over (dejen skal være klistret)

  På dagen:
  Varm ovnen til 200 grader varmluft
  Placer ca. 9-10 klumper dej på en bageplade med et par spiseskeer (dyp dem evt i vand så ikke dejen klistrer for meget fast)
  Bag bollerne i ovnen i 15-18 minutter (de bliver ikke særligt mørke)
  Velbekommen – håber den kan blive en succes :)

 5. Jeg kendte engang en bager som havde prøvet at bage godt brød i almindelig ovn (modsat en rigtig bagerovn). Ved at sætte en lille ovnfast skål med vand ind i ovnen sammen med brødet blev resultatet åbenbart virkelig godt. Det kan være du skal prøve det sammen med en opskrift fra en børnekogebog?

  • The CityGirl

   11. april 2014 — 19:24

   Godt tip – altså i stedet for at pjaske iskoldt vand ind i ovnen…
   Det prøver jeg også – når jeg lige får taget mig sammen igen til at bage…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2021 The CityGirl

Theme by Anders NorenUp ↑