The CityGirl

2 kviste timian, my ass!

Der er så mange grunde til at jeg ikke laver mad. Nummer et på listen er klart at jeg ikke gider. Men nu har jeg i en uge haft sindssyg meget lyst til ratatouille – en ret der, i mit barndomshjem, havde sin sejrsgang i 80erne, og senere bare døde hen.

Man skulle tro det var nemt, men det er det bare overhovedet ikke! For der er INGEN opskrifter der bare nogenlunde lapper indover hinanden. Alle har fine opfindsomme forslag til hvordan denne rustikke ret laves – alt fra ingen tomater (I don’t think so, Cofoco-typer!), til oliven (Frk. Jensen, bliv ved dine danske retter!) til bare alt for moderne indslag som slet og ret bare at købe den frosne blanding i Irma og kaste den i en gryde.

Dog insisterer de fleste på (men absolut ikke alle!), at der skal to kviste timian i – men ligner jeg en der ejer to kviste timian?! Nej. Jeg ved ikke engang hvor jeg lige skulle finde to kviste timian (kan man købe det i krukker?), og jeg nægter at finde ud af det. Hvis ikke kogebøgerne vil samarbejde med mig, så vil jeg fandme heller ikke samarbejde med dem!

Så bliver jeg bare så uendelig træt. Jeg ved godt at det er en rustik ret, som er særdeles åben overfor fortolkning. Men jeg ved også, at der er en grund-opskrift, så hvorfor kan de der smarte mad-mennesker ikke bare skrive “Den oprindelige opskrift siger sådan….” og så tilføje deres egne smart-ass ting efterfølgende.

Nu står der en gryde med en virkelig sjov sammensætning af grøntsager (minus to kviste timian) ude i køkkenet og simrer – og det har bare at blive spiseligt! Jeg tvivler egentlig lidt på, at det er ratatouille jeg har lavet (for jeg mangler jo de to kviste timian), men jeg er også nået til et punkt hvor jeg er lidt ligeglad.

Se, det er det I latterlige kogebogsmennesker gør ved os dødelige! Præstationsangst, desperation og den totale forvirring over en ellers ganske simpel ret.

Categories: madlavning

Not so fucking cool! » « Schweizisk crack

14 Comments

 1. Den nemme måde at få fat i timiankviste er vist at købe en krukke med timian i fx Netto og lade den stå et tørt sted i en 14 dages tid uden at vande den. Mvh Karen – der aldrig har alle de ingredienser som kogebøgerne dikterer.

  • The CityGirl

   10. januar 2012 — 21:01

   Arhmen, så er det jo fuldstændig umuligt! Så skulle jeg have været i gang med projektet for flere uger siden! Hvorfor er der ikke nogen der skriver det?!
   Men tak fordi du gør, Karen :-)

   PS. Jeg snød og hældte lidt almindelig tørret timian i… Det fungerede vist ok…

   • Selvfølgelig virker det med almindelig tørret. Det eneste man skal være opmærksom på mht kvist/ikke-kvist, hele/kværnede er, at med kvist og hele peberkorn er tanken tit at det skal afsmage svagt og så tage kviste/hele peberkorn op lige før servering.

    Jeg har engang brugt TIMER på at lave en vanvittig raffineret og avanceret Gordon Ramsay tomatsuppe der skulle klares vha æggehvider og sies gennem jeg ved ikke hvor mange klæder. Desværre tolkede jeg “et par hele, hvide peberkorn” som “giv den absolut TOPGAS på peberkværnen med hvid peber”. Resultatet af mange timers arbejde var en helt klar suppe der ikke smagte af andet end hvid peber.

    • The CityGirl

     11. januar 2012 — 22:53

     Jeg forstår stadig ikke hvorfor du ikke er min speed-dial i køkkenet. Det ville være så rigtigt!

     I hvert fald skal jeg ringe til dig, hvis jeg nogensinde skal lave den der suppe (hvilket nok aldrig kommer til at ske…). Har ondt af dig – ingen bør straffes så hårdt, når der er lagt så meget arbejde i det! Var den i det mindste pæn? Lignede den billedet? :-)

 2. Måske gælder det bare om kun at have én kogebog? Så er man jo ude over problemet med opskrifter, der ikke lapper ind over hinanden.

 3. Timian fåes også som afskårne stilke fint pakket i poser i Føtex og Kvickly.
  I ratatouille skal stilkene i friske, så don’t worry.

  KH Hüttemeier :-)

  Cofoco må være på crack, klart der skal tomater i!

  • The CityGirl

   11. januar 2012 — 00:44

   Det er jo en hel fucking videnskab, det der timian! Ikke til at arbejde med….
   Men tak for tippet, Fru Hüttemeier ;-)

   Og ja, Cofoco er på crack – det eneste tomatagtige de ville have i var en sjat tomat pure. Bare ikke godt nok…

 4. Hej
  Jeg tænkte jeg lige ville sende dig den opskrift jeg bruger til ratatouille, fordi jeg synes den er god selvfølgelig, og der skal ikke nogen kviste af nogen slags i.

  1 aubergine (skær i skiver og læg i saltlage for at få den bitre grimme smag væk, skyl grundigt med vand bagefter, de skal ligge i salt indtil der siver sådan noget klamt brunligt væske ud af dem)
  1 courgette
  2 peberfrugter
  2 løg
  4 fed hvidløg
  ½-1 chili
  2 dåser flåede/hakkede tomater
  olivenolie
  salt og peber
  krydderier: basilikum, rosemarin, laurbærblade, estragon (vigtigt krydderi)

  Svits aubergine skiverne efter de har ligget i saltlage og er blevet skyllet, og læg dem til side.
  Svits løg, hvidløg og chili.
  Dump resten af grøntsagerne ned i gryden og svits lidt mere.
  Dump tomater og aubergine ned i gryden.
  Smag til med salt og peber og krydderier.
  Kog ca en time under låg, til det hele er mega splattet.

  Hvis man nu har en åben flaske rødvin kan man tilsætte et glas rødvin, men det har jeg aldrig praktiseret, så aner ikke om det smager godt.

  Jeg spiser ratatouille med brød og smør til. Man kan hvis man har lavet den lidt for stærk, også spise den med creme fraiche på.

  Tak for god bloglæsning
  -Tara

  • The CityGirl

   19. januar 2012 — 18:13

   MANGE tak for opskriften – den er jeg meget glad for :-)
   Den bruger jeg næste gang jeg skal lave det!
   Og dejligt at du skriver så udførligt hvordan det skal laves – det er sådan noget, sådanne køkkenidioter som mig har brug for!

   • Jeg er glad for at kunne hjælpe.
    Selv bliver jeg også rigtig træls på fancy opskrifter hvor der skal alt muligt umuligt-at-finde-i-et-almindeligt-supermarked i, mad bør kunne smage godt og spændende uden brug af ingredienser der er plukket i alperne eller fragtet ind fra den anden side af jorden.
    -Tara

    • The CityGirl

     20. januar 2012 — 12:33

     Det er nemlig lige præcis det man ikke orker og bliver så træt af! For det er bare ikke alle dage man orker at bruge ekstrem lang tid på at rende rundt og finde ingredienser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2020 The CityGirl

Theme by Anders NorenUp ↑